Pan-European Quantum Internet Hackathon

9 Nov

Održan prvi pan-europski hakaton u oblasti kvantnog interneta

Odsjek za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 5. i 6. novembra 2019. godine ugostio prvi pan-europski hakaton u oblasti kvantnog interneta. Hakaton je održan u organizaciji RIPE NCC i Quantum Internet Alliance.

Credits: RIPE NCC

Organizacije koje su sudjelovale u hakatonu:

  • CNRS, Pariz
  • Port, CERN “IdeaSquare”, Ženeva
  • QuTech, Tehničko sveučilište Delft (TU Delft)
  • Univerzitet u Sarajevu
  • Sveučilište u Padovi
  • Trinity College Dublin
  • Quantum Internet Alliance
  • RIPE NCC
  • Veriqloud

Hackathon izazov

Cilj ovog hackathona je bio razviti neke od prvih aplikacija koje koriste kvantnu mehaniku da osiguraju svoju Internet komunikaciju. Primjer takve aplikacije je internet preglednik koji može učitati web stranicu preko šifrirane HTTPS veze pomoću tajnog ključa generiranog protokolom kvantne distribucije ključeva (QKD). Slično tome, mnoge druge aplikacije koje trebaju šifrirati internetski promet, poput e-pošte ili mrežnih poruka, mogu se integrirati s QKD-om. Može se čak i proširiti OpenSSL na QKD API kako bi se olakšala integracija za buduće aplikacije. Dodatni ciljevi su upoznavanje sa osnovama kvantne mehanike, kvantnih logičkih kola, kvantnih kriptografskih protokola i fenomena kvantne prirode.

Kvantni internet

Primjena kvantne mehanike za potrebe razvijanja novih telekomunikacijskih usluga i osiguranja postojećih je atraktivna tema koja će privlačiti sve više pažnje u budućnosti. Nedavni razultati o dostizanju “kvantne nadmoći” nagovještavaju dodatne napore i interes u istraživanju i primjeni kvantne tehnologije. Iako teoretska rješenja postoje, u praksi se kvantna tehnologija postepeno približava telekomunikacijskom tržištu pa je cilj ovog hakatona bio prije svega pobuditi interes za kvantnom tehnologijom u Bosni i Hercegovini i regionu.

Quantum Internet Hackathon majice i TU Delft časopis. Credits: DOTFEESA

Dok kvantna mreža još nije dostupna, dostupni su simulacijski alati koji povezuju čvorove na geografski distribuiranim lokacijama. Simulirana mreža omogućava korištenje istog API koji se koristio u prvoj pokaznoj mreži u Nizozemskoj, a sve aplikacije razvijene na ovom hackathonu moći će se pokrenuti na stvarnom hardveru čim postanu dostupne.

Sarajevo tim

U pozitivnoj i progrersivnoj atmosferi naš tim koji se sastojao uglavnom od studenata master studija, posvetio se istraživanju osnova kvantnih logičkih kola i kvantnih protokola za distribuciju kriptografskih ključeva (QKD). Teme koje su razmatrane u Sarajevu su između ostalog obuhvatale:

Kroz periodička javljanja sa kolegama iz drugih gradova, razmjenjena su iskustva i izazovi sa kojima se susreću učesnici hakatona širom europe.

Rezultati

Izvještaj sa prvog dana hakatona je dostupna na https://labs.ripe.net/Members/ulka_athale_1/live-from-the-pan-european-quantum-internet-hackathon

Rezultati hakatona uključujući source-code razvijenih rješenja su dostupni na stranici https://github.com/PEQI19

Credits: RIPE NCC, University of Padova, PORT CERN, DOTFEESA.

 

Ovom prilikom se zahvaljujemo organizatorima, prijateljima i svim učesnicima koji su sudjelovali i pomogli održavanje prvog pan-europskog hakatona u Sarajevu. Radujemo se novim radionicama i događajima koji će promovistai kvantnu kriptografiju u budućnost!

Let’s stay connected!

640px-NATO_OTAN_landscape_logo.svg-2627358850
BHTelecom_Logo
roaming
RIPE_NCC_Logo2015-1162707916
MON_4
mibo-logo
intel_logo-261037782
infobip
bhrt-zuto-logo-1595455966
elektro
eplus_cofund_text_to_right_cropped-1855296649
fmon-logo
h2020-2054048912
H2020_logo_500px-3116878222
huawei-logo-vector-3637103537
Al-Jazeera-Balkans-Logo-1548635272
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow